Boek van de week door Femke
Femke
Een boek dat aanzet tot nadenken, zonder dat je dat misschien meteen doorhebt. Dat is Gebied 19. De boeken van Esther Gerritsen hebben meestal iets onverwachts in zich, iets wat in eerste instantie een beetje vergezocht of gek lijkt. Maar als je erover na gaat denken, is het zo gek nog niet.
Eerder schreef ik dat ik een boek eigenlijk nooit twee keer lees. Maar bij sommige boeken kom je er niet onderuit. Het verhaal roept nog zoveel vragen op dat je denkt: ‘ik moet dit met de kennis van nu nog eens lezen’ en dat deed ik. En ook deze tweede keer werd ik verrast, werd er steeds meer duidelijk en kan ik het boek beter duiden.
Dit verhaal gaat over Tomas. Op de ochtend na zijn huwelijksdag wordt hij wakker en dan blijkt de wereld er ineens heel anders uit te zien. Zijn kersverse vrouw ligt niet naast hem in bed. In eerste instantie zoekt hij daar niets achter. ‘Ze zal wel met de hond uit zijn.’ Maar als hij dan beneden de hond aantreft, begint de situatie toch vreemd aan te voelen… Helemaal als buiten blijkt dat de wereld er daadwerkelijk anders uit ziet. Angstvallig lege straten, briefjes op deuren met teksten als ‘Wij zijn er nog.’ Telefoons worden niet opgenomen, maar springen meteen op de voicemail met de boodschap: ‘Degene die u probeerde te bereiken is er niet meer. U hoeft het niet opnieuw te proberen.’
En wat nu als er een tweede planeet zou zijn die gelijk is aan de aarde, alleen groter? Een planeet met meer ruimte. Wat nu als we een gedeelte van de bevolking kunnen verplaatsen naar die aarde, Planeet T 01-700d? Dan zijn er heel veel problemen meteen opgelost. Denk aan klimaatverandering, overbevolking, de huidige oorlogen en de daarbij horende vluchtelingenstroom.
Jarenlang is er gewerkt aan een plan om een gedeelte van de bevolking te verplaatsen naar Planeet T 01-700d, maar alleen zij die het willen horen komen ervoor in aanmerking. Er zijn ook genoeg mensen die er niets van willen weten. Zij worden eigenlijk op een zijspoor geplaatst, terwijl zij die het willen horen worden meegenomen in de ontwikkelingen. Niemand weet wanneer, maar dát het gaat gebeuren staat vast.
Wat mij betreft is Esther Gerritsen met deze ingenieuze roman boven zichzelf uitgestegen. En moeten we ons niet de vraag stellen óf? Maar wanneer? En dan gaat het vooral over wanneer wij eens de juiste informatie missen en dat voor waarheid aannemen.