December, de maand van warmte, gezelligheid en bomvol mooie cadeaus

Het einde van het jaar is weer in zicht, en daarmee ook de tijd van lijstjes, reflectie en vooruitkijken. In deze nieuwsbrief vindt u onze favoriete boeken van het jaar. Met stip op nummer 1 staat Liften naar de hemel – een indrukwekkend verhaal waar we maar niet over uitgepraat raken. Een absolute aanrader om cadeau te geven of zelf van te genieten!

December zit vol activiteiten, en ook wij kijken uit naar wat er nog komt:

  • Kerstmarkt in Roden: dit weekend, met volop sfeer en gezelligheid.
  • Jaarlijkse Boekenmarkt: op 28 en 29 december kunt u heerlijk snuffelen tussen een schat aan boeken.

Maar ook in het nieuwe jaar valt er veel te beleven. We zetten onze Daan Nijman Leesclub en de Stiltelezers voort, en er staan al prachtige evenementen gepland:

  • Begin januari: lezing van Mariët Meester over haar nieuwe boek Een vrij leven.
  • 29 januari: Poëzieontbijt bij theater Winsinghhof.
  • 2 februariMisschien wisten zij alles van Toon Tellegen, uitgevoerd door Floor Wittink in de kerk van Peize.
  • 11 februari: jaarlijkse Vasalis avond
  • 13 februari: interactieve lezing van Boris Wanders en Judith Lechner.
  • 4 aprilBas von Benda-Beckmann over zijn boek Het kleedje van Hitler.
  • 24 september: lezing van Anya Niewierra.

De maand december mag van ons nog eindeloos duren, maar stiekem kijken we ook al uit naar het nieuwe jaar. We hopen u de komende weken nog vaak te ontmoeten, om samen het perfecte kerstcadeau te vinden of gewoon even bij te praten.

P.S. Houd u de Krant goed in de gaten, want we hebben nog iets leuks voor u in petto!

Wij wensen u een warme en inspirerende decembermaand toe. Tot ziens in de winkel!

Het paradijs van slapen van Joost Oomen

Bent u nog op zoek naar een uniek cadeau voor onder de kerstboom? Dan heb ik een tip voor u, namelijk de nieuwe roman van Joost Oomen, Het paradijs van slapen. Deze titel roept associaties op met rust, dromen en ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Dit boek gaat alleen veel dieper. Het gaat over het leven.

Joost Oomen snijdt in deze roman een moeilijk onderwerp aan: euthanasie bij voltooid leven. Een thema dat ons allemaal raakt, en waarover meningen en opvattingen sterk uiteenlopen. In dit verhaal volgen we Gerrit Blauw, man, zeventigplusser, die een bijzonder mooi leven heeft geleid. Hij besluit dat het tijd is om afscheid van het leven te nemen. Hij is niet ziek, hij voelt alleen dat het niet beter gaat worden. Maar hoe geef je zo'n besluit vorm in een wereld waarin hulp daarbij niet mogelijk is?

Gerrit besluit een brief met zijn levensverhaal te sturen naar Theo Engel, voormalig huisarts en nu euthanasiearts. Het is een aangrijpend verhaal over liefde, afscheid nemen en de grenzen van ons bestaan. Oomen weet op bijzondere wijze een het gevoelige onderwerp wat lichter neer te zetten. Ook de overwegingen van Theo Engel worden daarbij helder belicht.

Oomen stelt de vraag: waarom moet je eerst aftakelen in het leven om daarna dood te kunnen gaan?

Dit boek is een pleidooi voor euthanasie bij voltooid leven. Ik ben er nog niet over uit wat mijn standpunt hierin is en vind het een zeer ingewikkeld vraagstuk. Zelf heb ik van dichtbij meegemaakt dat euthanasie een verlossing kan zijn bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Ik blijf mezelf - ook na het lezen van dit boek - de vraag stellen: wanneer is je leven voltooid?

Los van het verhaal, maar goed om even onder de aandacht te brengen is dat Joost Oomen op 18 december optreedt in theater De Winsinghhof. Samen met de Poezieboys en Explore the North brengt hij een poëtisch eerbetoon aan de Spaanse dichter Federico García Lorca.

Kerstpuzzels en winterse puzzels

Ontspan tijdens deze feestdagen en maak, met familie of lekker zelf, een mooie legpuzzel. Met een kersttafereel of heerlijke winterse beelden. Komt u nog snel langs om te kijken naar ons aanbod?

 

Stuurt u uw naasten ook een mooie kerstkaart?

Bent u nog op zoek naar een geschikte kerstkaart? Kom dan langs bij ons in de winkel. Er zijn kaarten van een goed doel, pop-up kaarten en vrolijke kaarten. Genoeg om uit te kiezen. 

 

Ebook van de week: Hellenacht

Butangen, eind jaren dertig. Kai Schweigaard, de dominee van het dorp, ziet in de jonge Astrid Hekne een volwaardige erfgename van haar strijdbare grootmoeder en naamgenote. Hij vertrouwt haar daarom het verloren gewaande Zustertapijt toe, dat eeuwen geleden werd geweven door de Hekne-zusters en dat volgens de overlevering het einde der tijden voorspelt, maar ook de dood van de dominee zelf.

Kai Schweigaard is inmiddels ruim tachtig maar nog lang niet klaar om te sterven; hij wil eerst een misstap uit zijn verleden rechtzetten. Wanneer de Duitsers Noorwegen bezetten gaat Astrid in het verzet.

Als ze wordt verraden beseft Kai Schweigaard dat hij de profetie van het Zustertapijt zal moeten forceren om haar te redden en om zijn schuld aan haar grootmoeder in te lossen.

 

 

Bestel direct

 

Reserveer alvast: Het aanzien van 2024

Op 14 januari 2025 verschijnt Het aanzien van 2024, Twaalf maanden wereldnieuws in beeld.

In Het aanzien van 2024 geeft Lukas Spee een compleet en toegankelijk overzicht van twaalf maanden wereldnieuws zoals we dat van Het aanzien van gewend zijn: direct, verhelderend en met humor.

De opvallendste nieuwsverhalen uit binnen- en buitenland komen aan bod, voorzien van de beste foto’s. Naast wereldschokkende gebeurtenissen ook ruimschoots aandacht voor rages, sport en cultuur.

Lukas Spee is schrijver en eindredacteur. Sinds enkele jaren is hij betrokken bij het schrijven en samenstellen van Het aanzien van en sinds de editie van 2023 heeft hij het stokje als auteur en samensteller definitief overgenomen van Han van Bree.

 

 

Reserveer direct