Vier de 90e Boekenweek bij Boekhandel Daan Nijman!
De Boekenweek is weer in aantocht, en dit jaar vieren we een bijzonder jubileum: de 90e editie! Vanaf 12 maart kunt u bij ons terecht voor een zorgvuldig samengestelde collectie boeken. Het blijft ieder jaar weer een uitdaging om uit de enorme stroom nieuwe titels de mooiste te selecteren, maar we denken dat het ons dit jaar weer gelukt is! Naast de topfavorieten uit de bestsellerlijsten, vindt u bij ons ook veel van onze persoonlijke favorieten die we graag met u delen.
Twijfelt u welk boek u moet kiezen? Geen zorgen! Onze boekenkenners staan voor u klaar om u te helpen en geven u graag passend advies. We vinden het altijd leuk om u te begeleiden naar uw volgende leesavontuur.
Deze Boekenweek hebben we ook een prachtig programma voor u samengesteld, met o.a. Philip Dröge, Boris Wanders en Judith Lechner, de leesclub en de Boeken-in-beweging-dag. En wist ju al dat het geschenk van de Boekenweek dit jaar is gekozen via een wedstrijd? Gerwin van der Werf schreef het winnende geschenk – een prachtig cadeau voor elke boekenliefhebber.
Ook het essay van Paulien Cornelisse mag niet ontbreken. In haar bundel Hèhè – Over wat we zeggen zonder dat we het doorhebben gaan, laat Cornelisse zien hoe leuk het is om naar woorden te staren en je af te vragen: wat betekenen ze? En wat betenen ze écht? Het gaat om de essentie van de Nederlandse taal. Een absolute aanrader voor wie van scherpe observaties houdt.
In deze nieuwsbrief vindt u verder alles over onze activiteiten, nieuwe titels en, natuurlijk, onze persoonlijke boekentips. Een volle nieuwsbrief, maar dat hoort bij de Boekenweek! Laten we er samen weer een feest van maken.
Lied van de profeet van Paul Lynch
Een zeer gewaardeerde klant maakte me attent op het boek Lied van de profeet. Het boek won als Prophet song in 2023 The Booker Prize. Ik had het al veel voorbij zien komen, maar we waren nog geen match geworden. Op de een of andere manier sprak het mij niet echt aan en liet ik het steeds liggen.
Na een gesprek in de boekhandel over wat er allemaal aan de hand is in de wereld, wees deze klant mij nogmaals op het boek. “Ga het nu eens lezen, Femke. Ik weet zeker dat je er diep van onder de indruk raakt.”
En dat ben ik. Wat een dijk van een boek. Wat een fascinerend verhaal. Wat een overeenkomsten met de tijd waarin we nu leven. Wat goed geschreven ook. En wat zal dit boek mij nog lang bijblijven! Het is zelfs zo dat ik, meteen nadat ik het boek uit had, het nog een keer opnieuw ben gaan lezen. Ik bedacht dat ik de eerste keer in het begin vast en zeker stukken anders geïnterpreteerd had. Met de wijsheid van nu wilde ik het nog eens lezen.
Het verhaal speelt zich af in Ierland. In welke tijd, is moeilijk te zeggen. Het kan in het verleden zijn, zeker ook in het nu of in de toekomst. Eilish Stack uit Dublin is wetenschapper en moeder van vier kinderen. Op een bepaald moment wordt haar echtgenoot aangehouden en opgepakt. De reden daarvoor is eerst onduidelijk, hij wordt zonder uitleg vastgezet tijdens een opgelegde noodtoestand. In de dystopische wereld kan de overheid mensen ongestraft oppakken, zonder eerlijk proces. Terwijl Eilish vecht om haar gezin bij elkaar te houden, komt de chaos steeds dichterbij: haar kinderen raken steeds meer verward en de buitenwereld stort in. Het verhaal richt zich op Eilish' innerlijke strijd, haar liefde voor haar kinderen en de niet voor te stellen veranderingen om haar heen. De lezer wordt meegenomen in een emotioneel en hartverscheurend verhaal over verlies, kracht en hoop.
Op 22 maart in de Boekenweek houden we weer een Leesclub in de winkel. En dan bespreken we dit boek!
Boeken-in-beweging-dag
Tijdens aankomende Boekenweek organiseren wij wegens groot succes voor de tweede keer een Boeken-in-beweging-dag. Op zaterdag 22 maart vieren we het boek.
In de winkel zien we ze iedere dag: mensen die genieten van het uitzoeken van een boek. Voor zichzelf of als cadeau. Vaak zorgvuldig uitgezocht op favoriete auteur, afgaand op de korte inhoud, op een recensie of na ons advies. Cover, aantal pagina’s, alles speelt mee in de afweging.
Onze regio kent zoveel mensen die blij worden van een boek. En in welk verband dat dan ook is, je hebt mensen die graag lezen, mensen die een boek schrijven en mensen die er graag over praten. Al die mensen bieden we op zaterdag 22 maart een leuke dag: de Boeken-in-beweging-dag.
We hebben op de Boeken-in-beweging-dag een mooi programma, met lokale schrijvers. Allemaal hebben ze ziel en zaligheid in hun boek gestoken, ze vertellen er graag over en signeren desgewenst.
Programma 22 maart Boeken-in-beweging-dag
10.15 uur – 11.00 uur:
Melina Elkic uit Tolbert over haar boek Alles wat ik niet gedaan heb. Haar debuutroman over keuzes, tweede kansen en de moed om je verleden niet te laten bepalen hoe je toekomst eruit zal zien. Het verhaal speelt zich af in het betoverende Bosnië.
11.15 uur - 12.00 uur:
Paulien van der Werf uit Roden komt vertellen over Huttentochten en geeft geweldig advies over de mooiste huttentochten die zij gelopen heeft.
13.30 - 14.30 uur:
Rifka Faber, pseudoniem van Corien Feenstra en Erik Betten over hun boek Fatale oplossing, een spannende medische thriller die zich afspeelt in het ziekenhuis, misschien wel het UMCG?
15.30 uur:
Daan Nijman Leesclub; onder leiding van Femke Liemburg praten over het boek Het lied van de profeet van Paul Lynch. Opgeven kan nog via ramona@daannijman.nl.
Alle presentaties zijn tijdens de openingsuren van de winkel. Dat resulteert in een gezellige drukte, maar ervaring leert dat iedereen tijdens de activiteit gewoon zijn ding kan doen. Iedereen is welkom, opgeven is niet nodig. Alleen voor de Daan Nijman Leesclub wel graag aanmelden via de mail.
Leesclub Boekhandel Daan Nijman
Boekhandel Daan Nijman lanceerde vorig jaar tijdens de Boekenweek, een nieuwe, leesclub voor leesliefhebbers, die toegankelijk is voor iedereen. Tijdens deze Boekenweek komt de leesclub weer bij elkaar, dit keer op zaterdag 22 maart om 15.30 uur.
Lied van de profeet van Paul Lynch
Dit keer lezen en bespreken we Lied van de profeet van Paul Lynch. Op een donkere, regenachtige avond in Dublin wordt er aangeklopt bij Eilish Stack, wetenschapper en moeder van vier kinderen. Twee agenten van de nieuwe Ierse geheime dienst willen haar echtgenoot spreken, vicevoorzitter van de Onderwijsvakbond. Ierland valt uiteen. Lied van de profeet biedt een hartverscheurende visie op een land in oorlog en een diepmenselijk portret van het gevecht van een moeder om haar gezin bij elkaar te houden.
De start
De bijeenkomst start op zaterdag 22 maart om 15.30 uur aan de koffietafel bij Boekhandel Daan Nijman en wordt geleid door Femke Liemburg. Iedereen is uitgenodigd om deel te nemen, of je nu een frequente lezer bent of net begint met het ontdekken van de wereld van boeken. Alle deelnemers kunnen hun gedachten, gevoelens en interpretaties van het boek delen. Met deze leesclub willen wij lezers samen brengen, de literaire gemeenschap versterken en nieuwe perspectieven op boeken ontdekken. Door het organiseren van deze leesclub bieden wij lezers een platform om hun passie voor literatuur te delen en verder te verdiepen.
Opgeven en meer informatie
Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen door middel van een mail naar ramona@daannijman.nl. Om deel te nemen aan de leesclub schaft u het boek aan bij ons in de winkel. Wij kijken uit naar een inspirerende en gezellige tijd tijdens de leesclub en hopen u te mogen verwelkomen. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus geef u snel op.
In gesprek met Boris en Judith
Op woensdagavond 19 maart organiseren wij een zeer bijzondere avond. Deze avond gaat Femke in gesprek met Boris Wanders en Judith Lechner.
Boris Wanders had een grootvader die fout was in de Tweede Wereldoorlog. Tot zijn 65e heeft hij deze zware last met zich meegedragen. Samen met zijn partner Judith Lechner heeft hij een dichtbundel gemaakt: On/t/schuld. Met zijn gedichten heeft hij woorden gegeven aan de zwaarte die hij ervaart. Judith Lechner heeft met haar foto's de gedichten nog meer kracht bijgezet.
Aanvang: 19:30 uur
Toegang: Vrij toegankelijk
Locatie: Boekhandel Daan Nijman Roden
Aanmelden: stuur een mail aan ramona@daannijman.nl
Koffietafelgesprek met Philip Dröge
Zaterdag 15 maart om 11.00 uur is Philip Dröge aanwezig om via een koffietafelgesprek te praten en vertellen over zijn kijk op taal naar aanleiding van zijn boek DeTawl. Drie eeuwen lang spraken overal in de staten New York en New Jersey mensen de Tawl, de Amerikaanse versie van het Nederlands.
In De Tawl gaat historicus Philip Dröge al fietsend over Amerikaanse wegen op zoek naar wat er nu nog over is van dat Nederlandstalige verleden. Het resultaat is een opmerkelijk verhaal over de Nederlandse oorsprong van woorden als ‘OK’ en ‘dope’ en over gekke rechters, slavernij, komieken en oplichters.
De kosten om aanwezig te zijn bedragen 5 euro. Iedereen is welkom, opgeven is alleen wel wenselijk zodat we weten met hoeveel mensen we rekening kunnen houden. Opgeven kan door een mail te sturen aan ramona@daannijman.nl.
Boeken die verschijnen tijdens de Boekenweek 2025
Nu verkrijgbaar: Hitster 100% NL
Ontdek deze nieuwste Hitster 100% NL Editie. Ontwikkeld in samenwerking met radiostation 100% NL. Deze speciale versie zit boordevol hits van Nederlandse artiesten en neemt je mee door de rijke muziekgeschiedenis van ons eigen land. Met meer dan 300 kaarten, elk met een iconische track van artiesten uit Nederland, is dit hét spel voor echte muziekliefhebbers. De nummers zijn zowel Nederlands als Engels, geschreven en/of gezongen door artiesten uit Nederland.
Ebook van de week: Luchtplaats
Na een bezoek aan een leesclub voor gevangenen krijgt Simon Hanson, auteur van internationale bestsellers, verhalen van de zware crimineel Derek L. toegestuurd. Hanson herkent direct diens literaire talent en stuurt de bundel, Luchtplaats, naar een uitgever. En nu heeft de schrijver het voor elkaar gekregen dat Derek L. tijdens zijn weekendverlof aanwezig mag zijn op zijn eigen boekpresentatie in Amsterdam-Oost – mits hij gedurende die dagen bij Hanson thuis verblijft. Hanna Hanson, Simons vrouw, is namelijk rechercheur zware en georganiseerde criminaliteit; veiliger kan dus niet. Althans, in theorie.
Heden en verleden blijken op een ingenieuze manier met elkaar verstrengeld in Luchtplaats. Verteld vanuit drie perspectieven – Derek L., Simon Hanson en Hanna Hanson – ontspinnen zich meerdere spannende en soms zelfs ontluisterende verhaallijnen over familie, vriendschap, ambitie en manipulatie, wraak en verraad.