Boekenpraat
2020 is voor mij nu al een bijzonder jaar. Daan Nijman trad terug als mede-eigenaar en ik nam Boekhandel Daan Nijman over. Vlot daarna was daar de coronacrisis; mijn ondernemerschap werd direct behoorlijk op de proef gesteld.
Daarnaast werkten wij aan een nieuwe website. Het lanceren van een website had ik ingeschat als een vrij overzichtelijk proces, maar daar bleken nogal wat haken en ogen aan te zitten. Alles moet kloppen: teksten, kleuren, afbeeldingen. En dan is dat nog vrij eenvoudig aan te passen. Wat te denken van het systeem achter zo’n website? We willen het onze klanten makkelijk maken en dus moet alles eenvoudig, overzichtelijk en gestroomlijnd zijn.
Het intensieve bouwproces van de nieuwe website bracht mij op het idee om een blog te maken over het reilen en zeilen van de boekhandel. Een kijkje in het leven van de boekhandelaar. Maar ook tips, nieuwtjes, acties en activiteiten. Zeg maar alles waar we druk mee zijn in en rond de winkels. Een soort bijpraten aan de hand van een regelmatige Boekenpraat.
Eerst maar een korte introductie om u een idee te geven wie de ondernemer achter Boekhandel Daan Nijman is. Overigens ben ik voor velen al een bekend gezicht. Ik ben Femke Liemburg, woon in Gorredijk en ben dus sinds begin dit jaar eigenaar van Boekhandel Daan Nijman in Roden en het UMCG en van ZUSTER in het UMCG. ZUSTER is een winkel met verzorgingsartikelen.
Hoe dit verhaal begon? Het begint in 2001, ik zat in mavo 3 op een school in Gorredijk. Als snuffelstagiair kwam ik terecht bij Planteyn boeken, de plaatselijke boekhandel. Na een week snuffelen kreeg ik het aanbod om op de zaterdagen en in de vakanties daar te komen werken. Ik nam het met beide handen aan. Met veel plezier werkte ik er verschillende jaren. Ik heb zelfs boven de winkel gewoond.
De vervolgstap in mijn opleiding was de havo in Heerenveen en daarna deed ik op het hbo de richting Small Business and Retail Management in Leeuwarden. Eenmaal klaar maakte ik nog een kort uitstapje naar een andere bedrijfstak, maar dat was duidelijk niet wat ik zocht.
Met een halfjaarcontract werd ik in oktober 2011 aangenomen bij Boekhandel Daan Nijman als verkoopmedewerker. Het werd verlengd met een jaar. In dat jaar vroeg Daan of ik het samen met hem wilde doen, of ik mede-eigenaar wilde worden. Mijn droom. Iedere keer als ik naar de toekomst keek, zag ik mijzelf in een boekhandel. Natuurlijk hield ik het vizier open, maar het boek kwam steeds op nummer een. Want wat is er mooier dan het verkopen van een goed verhaal?
We namen een jaar de tijd om te kijken of het realiseerbaar was voor mij. Op 31 december 2012 belde ik Daan dat het rond was. Inderdaad erg last minute. We maken daar nog steeds grappen over. Terugkijkend naar de voorbije jaren, ben ik blij met wat we allemaal meemaakten. We kenden goede tijden, maar we hebben het ook moeilijk gehad. Dit neem ik allemaal mee als bagage. En nog steeds ben ik Daan dankbaar voor de kans die hij mij destijds gaf.
Afgelopen jaar voerden we gesprekken over de volledige overname. In februari waren we eruit; na Daans vakantie zouden we deze grote stap bekendmaken. Jammer genoeg kregen we toen te maken met corona en we stelden de aankondiging uit. In april bleek corona niet van tijdelijke aard en besloten we het nieuws toch naar buiten te brengen. Jullie hebben het vast allemaal meegekregen.
Dat brengt ons bij de huidige situatie. Zelfs in deze tijd is ondernemen het leukste wat ik me kan bedenken om te doen. Samen met mijn team proberen we er iedere dag het beste van te maken of zelfs iets meer dan dat. Je moet tenslotte zelf de slingers ophangen.
Ondernemen in deze tijd vraagt veel van de ondernemer en de medewerkers. Is het veilig, redden we het? Durven klanten nog te komen? Hoe gaat de toekomst eruitzien? Maar ook en niet minder belangrijk: redden anderen het? Een goede boekhandel heeft baat bij een goede verscheidenheid om zich heen. We kunnen dit niet alleen. Een goede dorpskern is afhankelijk van een aantal belangrijke factoren.
Er is veel onrust. Iedereen doet zijn best om er het beste van te maken. Je ziet geweldige innovatieve ideeën. Ondernemers roepen massaal op om lokaal te kopen. Online-retailers zien hun omzet in deze tijd enorm groeien. Ze spreken zelfs over drukte vergelijkbaar met Sinterklaas en Kerst. Natuurlijk is online winkelen makkelijk en veilig. Het bestelde wordt bij je thuisgebracht. Maar vergeet niet dat veel lokale ondernemers dit ook kunnen. Ze bedenken van alles om het de consument makkelijk te maken. En dat vind ik geweldig om te zien.
Deze eerste Boekenpraat heeft een iets andere opzet dan ik voor ogen heb voor de volgende. Maar nu heeft u een idee; hoe het allemaal begon, over wat er achter ons ligt, wat er nu speelt en hoe we bouwen aan de toekomst.
Met hartelijke groet van Femke